Få et tilbud på dit næste projekt

    eller ring på 61 10 18 59
    "100%
    uforpligtende
    Jonas Matti
    Jonas Matti Projektchef
    5. august 2022

    Hvad er webtilgængelighed, og hvorfor er det så vigtigt?

    Skrevet af:Mathias Vorret

    Med den fortsat øgede digitalisering er webtilgængelighed et emne, der er mere relevant end nogensinde før. Tager man derudover også i betragtning, at et sted mellem 15-20% af verdens befolkning har et handicap, der kan påvirke deres måde at bruge internettet på, er det noget, der ikke kan ignoreres eller ses bort fra, når man udvikler webløsninger.

    Hvad er webtilgængelighed?

    Webtilgængelighed – eller web accessibility – betyder meget kort og enkelt fortalt, at du gør dit website tilgængeligt for alle mennesker. Med det menes, at det også gøres tilgængeligt for mennesker med forskellige former for funktionsnedsættelse, som kan være alt lige fra:

    • Visuelt
    • Motorisk
    • Kognitivt
    • Auditivt

    Dit website skal ikke alene bygges op med elementer og funktioner, der tillader mennesker med funktionsnedsættelse at benytte det. Det skal også være tilgængeligt for de hjælpemidler, som brugerne benytter sig af. Det kan være alt lige fra eyetrackers benyttet af mennesker med kognitive udfordringer til skærmlæsere for blinde brugere.

    Flere og flere websites er begyndt at tage webtilgængelighed til sig. Derfor vil de websites, som ikke benytter sig af det, risikere at miste omsætning fra besøgende med handicap og funktionsnedsættelse.

    Mange lande er endda begyndt at lovgive om retningslinjer for webtilgængelighed, heriblandt Danmark, som skal sikre, at så mange som muligt kan benytte offentlige organers websites og applikationer. Den danske lov om tilgængelighed gælder dog imidlertid kun for det offentlige.

    Hvorfor er webtilgængelighed så vigtigt?

    Du har måske på et tidspunkt i dit liv været ramt af en funktionsnedsættelse i form af et brækket håndled, forstuvede fingre eller andet, som har gjort dig ude af stand til at benytte et tastatur. Det gør det til en stor udfordring at benytte internettet og klare helt almindelige hverdagsting, som vi normalt gør uden at tænke videre over det.

    Men for de 15-20% i verden og de cirka 10% i Danmark, der har permanent funktionsnedsættelse, som på den ene eller den anden måde besværliggør det at være tilgængelig for omverdenen, er det en stor udfordring. Hver eneste dag.

    Når vi samtidig oplever, at hverdagen bliver mere og mere digitaliseret, og vi ikke kan undvære internettet til arbejde, uddannelse, indkøb med mere, kan mennesker med funktionsnedsættelse nemt risikere at blive afskåret fra at kunne bidrage og deltage i samfundet på samme vilkår som mennesker uden funktionsnedsættelse.

    Lige muligheder for alle er derfor den vigtigste årsag til at øge fokus på webtilgængelighed.

    Hvordan tester man webtilgængelighed på et website?

    Ønsker du at arbejde med webtilgængelighed på dit website, findes der en længere række digitale værktøjer, der kan hjælpe dig, både når det kommer til udvikling, indhold og design. De online værktøjer finder dog kun 30% af de udfordringer, der kan være med tilgængeligheden på dit website.

    Eksempler på værktøjer er:

    Du bør derfor altid supplere de online værktøjer med en struktureret og manuel gennemgang, som blandt andet indebærer et tjek af:

    • Sidestruktur og opbygning. Bruger du H-tags, bullets og andre formateringer, der gør dit website nemt at overskue?
    • Læsbarhed. Er teksten delt op i afsnit med mere og gjort overskuelig?
    • URL og tags. Har alle sider title tags og meta descriptions, der giver mening og nemt kan afkodes? Har URL’erne også det?
    • Lav beskrivende linktekster, der forklarer, hvor det fører hen.
    • Giv billeder en beskrivende alt-tekst og undgå tekst på billeder eller sørg for, der er et alternativ.
    • Video og audio. Giv videoer undertekster, lav transskriptioner af audio og undgå auto-play.

    Dette er blot nogle af de punkter, som du kan gå ind og teste for og forbedre på dit website. Der findes en længere række tiltag, som du kan gøre brug af, som står beskrevet i WCAG 2.1 standarden. Denne består af en række guidelines, som du skal følge, når du gerne vil udvikle et tilgængeligt website, eller når du redigerer i indholdet på det.

    WCCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) er en international standard for webtilgængelighed udarbejdet af W3, der er et internationalt netværk af eksperter inden for området.

    Webtilgængelighed er en stor udfordring for enhver virksomhed, der er repræsenteret online. Det kræver en masse arbejde og ikke mindst vedligeholdelse. Men, det betaler sig både nu og på længere sigt, da det signalerer, at du og din virksomhed er inkluderende. Derudover kommer den øgede brugervenlighed naturligvis til gavn for alle besøgende.